Kijk eens om op uw levenspad en zie de kiezels die bergen leken voor u ze passeerde
Kijk eens om op uw levenspad en zie de kiezels die bergen leken voor u ze passeerde

De wilde natuur

De kans is groot dat u zich herkend heeft in de tekst van vorige week omdat u tijdens de training ook wel eens in de knoop geraakt. Maar daar is niets mis mee. De leraar zegt “dat je in aikido niets fout kan doen! Je kan het wel ‘anders’ doen, wat je partner de mogelijkheid geeft om over te schakelen naar plan B, C of D. In aikido bestaat voor elk probleem een oplossing!” Wat een geruststellende gedachten!

Als je in een nieuwe situatie terecht komt (zoals voor mij een aanval op de tatami helemaal nieuw is) en je hebt niet geleerd om daar mee om te gaan, dan ga je reageren vanuit je instinct, je reflexen, je oerhersenen (het limbisch systeem in onze hersenen). Net als bij dieren hebben wij deze hersenen nodig om onmiddellijk te reageren bij gevaar: ze laten ons vechten of vluchten of verstijven als je niet kan kiezen tussen beide.
Maar typisch voor de mens is zijn frontale cortex. Hiermee kan hij abstract redeneren en beslissingen nemen. “Il faut cultiver son jardin.” zei Voltaire. Het is als een ruiter op een volbloed paard.
En aikido geeft de ruiter meer skills om dat paard te berijden.

Gemakkelijk is het niet. Want zeg nu zelf, wat zou jij doen als bv. iemand je moto probeert te stelen?

Tata !
Mie x