Kijk eens om op uw levenspad en zie de kiezels die bergen leken voor u ze passeerde
Kijk eens om op uw levenspad en zie de kiezels die bergen leken voor u ze passeerde

Knie voorbereiding

Hoe de knieën voorbereiden op de praktijk ?

De voorbereiding (Jumbi Dosa: Aiki Taso) maakt integraal deel uit van de praktijk. Het is een belangrijke stap die toelaat om de gebaren en houdingen aan te leren die we in de praktijk nodig hebben. Het is niet enkel “opwarming”. De preventie zit helemaal in de aangereikte methodes.

Een paar belangrijke punten :
Pas de voorbereiding aan (duur, aard van de voorbereiding) aan de leeftijd en anciënniteit van de deelnemers. Voor beginners : hen warm maken voor de precisie van de bewegingen. Herhalen … het is de basis van alle pedagogie.
Werken in Shikko : het laat toe om te trainen in Suwari Waza en verticaliteit te oefenen. Het gewicht van het bekken rust op de voeten, de knieën glijden en zetten zich zachtjes op de mat. Dit oefent het heupwerk en de stabiliteit.
• Een goede Seiza positie tonen, knieën correct gespreid (2 vuistbreedtes voor de man, 1 vuistbreedte voor de vrouw), bekken naar voren gekanteld, schouders laag, rug recht, Ki geplaatst binnen Seika Tanden, het hoofd lichtjes uitgerekt.
Leren zich goed neerzetten en oprichten vanuit Seiza.
• Ukemi : tijdens de val voorwaarts of achterwaarts, exact dezelfde aanwijzingen volgen als voor het neergaan en zeker rechtkomen uit Seiza. Op geen enkel ogenblik mogen de knieën zich stoten aan de grond. Hiervoor is het essentieel dat om een goede steun te bewaren, de voeten goed teruggeplooid onder de heupen. Zelfs indien dit niet erg orthodox is tijdens het aanleren van Ukemi, kan de leraar het gebruik en de hulp van handen toelaten.
• Bij de draaien Taï No Henka, Taï Sabaki, Irimi Tenkan : lichtheid in de verplaatsing, openen van de heupen, contact met de bodem met de tippen van de voet, de enkels heel lichtjes opgeheven van de Tatami.
Stretchen tijdens de voorbereiding : van de quadriceps, de hamstringen, de fascia latia en kuitspieren (figuur 17 tm 19). De fascia latia is een buur van de hamstring en heeft ongeveer dezelfde functie.

Gezondheid knie
figuur 17. Stetchen van de rug.
Gezondheid knie
figuur 18. Stretchen van de hamstring (links) en de fascia latia.
Gezondheid knie
figuur 19. Stretchen van de kuiten.

• Andere oefeningen: opwarmen scharniergewricht (buiging, draaiing van de knie …). Massage en losmaken van de knieschijf.

Gezondheid knie
figuur 20. Stretchen van de kuiten (2 mogelijkheden).
Gezondheid knie
figuur 21. Massage van de knieschijf. Opgelet : nooit duwen op de knieschijf, integendeel ze eerder wat oplichten.

• Tijdens de praktijk regelmatig teruggrijpen naar de goede houdingen aangeleerd tijdens de voorbereiding. De link maken tussen de voorbereiding en de praktijk is zeer belangrijk (en zal gevolgen hebben in het dagelijks leven).