Tijdens de Aikido training wordt er gewoonlijk als kledij een wit pak (keiko-gi) gedragen, dat bestaat uit een broek en een vest. De vest wordt door een witte of zwarte gordel (obi) samengehouden. Daarboven wordt ook een soort zwarte of blauwe rok (hakama) gedragen. Kom je eens een aantal proeflessen meevolgen dan is het meer dan voldoende dat je je comfortabel kleedt (bijv. een trainingspak als kledij is wel gemakkelijk).

Keiko-Gi

De vest wordt boven de broek gedragen waarbij de linker kant van de vest boven de rechter zijde gelegd wordt bij mannen, bij vrouwen is het net omgekeerd. Een Aikido pak is iets korter aan de mouwen dan een Judo pak omdat daardoor de polsen wat beter toegankelijk zijn. Als je een pak koopt, koop dan best een maatje groter omdat dit tijdens de wasbeurten zeker nog krimpt.

Obi

De Obi is een gordel van 5 cm breed en meestal langer dan 2 m. In onze club wordt er enkel een witte of zwarte gordel gedragen. Veelal wordt een obi niet gewassen, als zinnebeeld van de verzamelde ervaring. Op die manier blijft de obi soepel en gemakkelijk te knopen.

Het correct knopen van een gordel kan vooral bij beginners wel eens mislukken; hieronder vind je wat links die je verder helpen (er bestaan echter vele variaties)

Hieronder vind je stap per stap nog een manier :

figuur 1.
De linkerkant van de vest wordt boven de rechterkant gelegd.

figuur 2.
Neem de gordel, houd deze net onder je navel, terwijl één uiteinde naar links wijst (hier het oranje stuk). Afhankelijk van de lengte van je gordel is dit stuk ong. 30-60 cm lang.

figuur 3.
Neem het andere einde van je gorden en sla het een keer rond je lichaam. Zorg ervoor dat de gordel plat op je lichaam blijft liggen over de gehele lengte en dat de gordel nergens gedraaid is

figuur 4.
Het gele stuk is nu aan je linkerkant, sla het nogmaals rond je lichaam, terwijl het vooraan op dezelfde plaats kruist als waar je begon. Zorg dat de gordel plat blijft en ook dat de 2de laag mooi boven de 1ste blijft.

figuur 5.
Op het achteraanzicht zie je dat de 2de aag de 1ste mooi overlapt zonder dat er draaien in de gordel zitten.

figuur 6.
Neem het gele einde van je linkerkant en kruis dit over het kruisingspunt waar je begon in figuur 1. Trek beide uiteinden goed aan. Beide uiteinden moeten nu ongeveer even lang zijn.

figuur 7.
Neem het gele einde en trek het onder alle lagen van je gordel door en breng het recht naar boven. Zorg ervoor dat het uiteinde niet verdraait.

figuur 8.
Laat het gele einde vallen, zodat het over zichzelf valt en naar de linkerkant toe.

figuur 9.
Neem het oranje einde en trek het recht naar beneden, zodat het neerhangt vanuit het kruispunt.

figuur 10.
Neem het oranje einde en trek het recht naar boven en een beetje naar links toe (het * is voor stap 11).

figuur 11.
Dit is een belangrijke stap en moeilijk te illustreren. Neem het oranje einde en breng het door de lus (*)gevormd door het gele uiteinde. Trek beide uiteinden goed aan.

figuur 12.
Dit is het uitendelijke resultaat. de knoop zou in het centrum van je lichaam moeten liggen.

Hakama

De hakama onstond als een ceremonieel kledingsstuk rond de 14de eeuw in Japan. Tegenwoordig wordt de hakama in een aantal krijgskunsten, waaronder Aikido, gedragen. Alhoewel de huidige hakama dus duidelijk een ‘gebruiks’-kledingstuk is, vertegenwoordigt het ook een zekere formaliteit en respectabiliteit. Getuige daarvan is een anekdote waarbij O-Sensei verontwaardigd was toen hij zijn leerlingen enkel in keiko-gi zag trainen en hen opdroeg om zich onmiddelijk ‘aan te kleden’. Het aanleren van een budo is namelijk niet alleen het verwerven van een aantal martiale technieken. Lichaamshouding en geestesgesteldheid zijn net zo belamgrijk in dit proces. Sinds die dag droegen al zijn leerlingen een hakama, wat een kleurrijk schouwspel was omdat in die nadagen van WO II er een groot armoede was en de leerlingen hun hakama’s maakten uit alle stoffen die ze maar te pakken konden krijgen.

Volgens Morihei Ueshiba :
De zeven plooien in de hakama vertegenwoordigen de 7 deugden van de krijgskunst. Deze zijn : jin (genegenheid), gi (rechtvaardigheid), rei (hoffelijkheid), chi (wijsheid), shin (eerlijkheid), chu (loyaliteit), koh (vroomheid).
De hakama spoort ons aan om na te denken over de aard van de ware bushido (‘erecode van de krijger’). Het dragen ervan symboliseert tradities die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Tijdens het dragen van de hakama streven we ernaar om deze 7 deugden te polijsten.

De hakama mag dus zeker niet als een status-symbool beschouwd worden, dragers ervan moeten erop letten om niet hun bescheidenheid te verliezen.

Voor ons westerlingen is de hakama minder vertrouwd, vandaar enkele practische tips :