Kijk eens om op uw levenspad en zie de kiezels die bergen leken voor u ze passeerde
Kijk eens om op uw levenspad en zie de kiezels die bergen leken voor u ze passeerde

Hakama wassen

Vooraleer je je nieuwe hakama draagt was je hem best om de kleur te fixeren, tenzij je van blauwe huid houdt. Er zijn verscheidene methodes. Hier is één manier.

Fixeer de kleur

De eerste stap om je hakama te wassen is het fixeren van de kleur. Als je een kleine plastieken container gebruikt die je kan afsluiten is dit wel erg handig en je beperkt de geurhinder.

Aikikai Gent Kledij Hakama

Week de hakama gevouwen in ongeveer 1 part azijn per 2 delen water, minder azijn kan ook al zal je de hakama dan langer moeten weken. Het best is om hiervoor enkele uren uit te trekken (bijvoorbeeld overnacht). Zorg ervoor dat alles goed doorweekt is, anders krijg je kleurvervormingen.

Wassen

Na het weken verplaats je de hakama rechtstreeks van de container in de badkuip en was je deze ofwel met een zachte zeep, ofwel zonder zeep. Vul de badkuip gedeeltelijk met koud water en trappel er op. Daarna laat je het water wegvloeien en spoel je de hakama goed uit met een sproeier.
Aikikai Gent Kledij Hakama

Drogen

Na de eerste wasbeurt zal je hakama waarschijnlijk wat kleur ‘bloeden’. Plaats daarvoor best een opvouwbaar rek in je badkuip, om te vermijden dat je de vloer meekleurt. Hang de hakama op dmv de himo’s (linten) of stevige wasknijpers. Sommigen verkiezen om de hakama onderste boven vast te klippen op het rek. Terwijl de hakama droogt, ‘strijk’ je de vouwen er terug in met de hand.
Aikikai Gent Kledij Hakama