Kijk eens om op uw levenspad en zie de kiezels die bergen leken voor u ze passeerde
Kijk eens om op uw levenspad en zie de kiezels die bergen leken voor u ze passeerde

Ukemi

Ukemi, de kunst van vallen én opstaan

Vallen en Rollen zijn mogelijk één van de belangrijkste redenen waarom beginnende studenten niet terugkeren naar de dojo en blijven voor ons allen een uitdaging. Een veel voorkomend misverstand, vooral bij beginners, is dat men denkt dat correct vallen passief en moeilijk is. Het leuke gedeelte is dan het werpen van anderen.

Alhoewel je geworpen wordt, is en blijft ukemi een actieve onderneming. Uke heeft 2 belangrijke taken. Eerst en vooral moet uke een goede en correcte aanval geven. Leren hoe je een goede aanval geeft is een studie op zich. Op het ogenblik dat Nage de techniek uitoefent en uke begint te leiden verandert uke’s rol. Nu moet je volgen. De fout die velen maken is dat ze vanaf dan passief de leidende rol ondergaan. Als uke probeer je steeds actief te blijven. Ipv geworpen te worden heb je een immens voordeel als je actief nage’s leiding volgt, bewegend op eigen kracht en richting. Op het moment dat je voelt dat je je balans verliest, verbreek je zelf de interactie met nage en breng je jezelf naar de grond. Merk op wie wat doet in deze beschrijving. Als uke probeer je steeds de controle te behouden, zelfs als je geworpen wordt!

Ademhaling is erg belangrijk tijdens de valtechniek. Als je je adem inhoudt zal je lichaam hard en stijf aanvoelen en zal je snel moe worden. Indien je ukemi moeilijk lijkt, gebruik je adem om je val te regelen.

Deze artikelenreeks zoomt in op Ukemi, te beginnen met het ontwikkelen van enkele technische vaardigheden tot de kunst zelf. Met dank aan Aikido Republic Brisbane voor het idee en opzoekingswerk.

Hou je schrap !

Systema – de mat is je vriend

Rolvaardigheid

Braziliaanse ukemi

Letsel, leeftijd en ukemi

Herwin je ukemi zelfvertrouwen