Kijk eens om op uw levenspad en zie de kiezels die bergen leken voor u ze passeerde
Kijk eens om op uw levenspad en zie de kiezels die bergen leken voor u ze passeerde

Brazilian Ukemi

Deze vorm van ukemi wordt oa. aangeleerd in BraziliĆ«. De video’s werden gemaakt naar aanleiding van een sociaal project in Sao Paulo : Acao Hamonia. In de video demonstreert Sensei Jose Bueno een vloeiende techniek.

Zachte val

Rol – solo oefeningl

In tegenstelling tot andere methodes wordt de val-arm in extensie naar de zijkant van het lichaam gebracht ipv achterwaarts. De hand draait dan terug, met als doel de grond te raken met de handpalm naar beneden gericht (zie 00:10). Alhoewel dit slechts een klein verschil lijkt, kan dit de manier waarop de val aangeleerd en uitgeoefend wordt dramatisch veranderen.

Voorwaartse val

Voorwaartse val

Deze voorwaartse vallen lijken niet alledaags toepasbaar maar ze leren om ikkyo op een directe manier te aanvaarden. Dit gebeurt wanneer de techniek erg snel komt en er geen tijd of plaats is om te knielen en te gaan liggen. Tijdens de oefening lijkt het spectaculairder dan tijdens een werkelijke toepassing in ukemi.

Achterwaartse val

Achterwaartse val

Gelijkaardig aan de stijl van Sensei Donovan Waite vertoont deze reeks meer stappen en oefeningen die leiden tot het beheersen van de uiteindelijke val. Deze specifieke val wordt waarschijnlijk het minst gebruikt, maar het ontwikkelt een lichaamsgevoel dat erg nuttig is om andere vallen uit te voeren.

Voorbeeld les

Achterwaartse val

Hierboven nog een video van een ukemi-sessie.