Kijk eens om op uw levenspad en zie de kiezels die bergen leken voor u ze passeerde
Kijk eens om op uw levenspad en zie de kiezels die bergen leken voor u ze passeerde

Ukemi zelfvertrouwen herwinnen

Op een gegeven ogenblik ervaren we allemaal uitdagingen met onze ukemi. Dikwijls komt dit voort uit een slecht genomen rol, een ruwe nage of ervaren we dat we niet meer lijken vooruit te gaan. Terwijl de verleiding groot is om dit te zien als de fout van nage of een andere externe reden komt het neer op dit simpele feit : onze ukemi moet continu samen evolueren met ons Aikido. Vooruitgang in Ukemi en Aikido gaan hand-in-hand.

Negatieve ervaringen wegen vaak zwaarder door dan positieve. Daarom is het zo belangrijk om zo snel mogelijk terug met de positieve ervaringen aan te knopen. Hier een paar tips:

  • Solo ukemi praktijk is belangrijk, en de feedback hierop. Een paar rolletjes vóórdat de les begint, op een niveau waar je je comfortabel mee voelt, legt de fundamenten voor vooruitgang. Vraag aan een senior of een lesgever om wat aanwijzingen.
  • Stop niet! Eens dat je mentaal beslist hebt dat iets te moeilijk is, en er mee ophoud te proberen, wordt het erg moeilijk om vooruitgang te maken. Het brein leid het lichaam : je moet dus mentaal geëngageerd blijven. Zoek een manier om zo volledig mogelijk te participeren – zelfs als dat betekent dat je een andere manier van ukemi uitvoert.
  • Vind een niveau van training waar de ervaring positief is en bouw vandaar terug op. Vertraag je aanval tot een niveau dat overeenkomt met dat van je ukemi. Vertraag je ukemi tot je deze comfortabel kan nemen (bijv. voor een voorwaartse rol, zak eerst neer op je knieen).
  • Informeer rondom je. Misschien vind je iemand die hetzelfde ervaren heeft als jij.
  • Dojos werken min of meer volgens de sempaikohai verhouding, zoek een senior die met je wil werken voor /na de klas of in een park. Bouw je ukemi terug op met iemand die je vertrouwt als nage.
  • Verwijder psychologische barrieres. Verdubbel desnoods de dikte van de mat tot je je terug comfortabel voelt.
  • Laat je ego achterwege, als je raad krijgt onderzoek deze dan op zijn merites. Misschien is er wel iets fundamenteel mis met je ukemi.
  • Neem deel aan het programma voor beginners, soms leer je erg veel door er zelf eens les over te geven.