Kijk eens om op uw levenspad en zie de kiezels die bergen leken voor u ze passeerde
Kijk eens om op uw levenspad en zie de kiezels die bergen leken voor u ze passeerde

Aikidoka

Aikido is geschikt voor jongeren en ouderen, zowel mannen als vrouwen omdat Aikidoka ‘s bij het uitvoeren van de technieken geen beroep doen op een grote spierkracht. Vaak zie je allerlei leeftijden door elkaar trainen waarbij ieders interesses aan bod kunnen komen. Jongeren zullen zich graag eens laten gaan tijdens valoefeningen, terwijl de oudere beoefenaars zich vaak concentreren op het ontspannen uitoefenen van de aangeleerde technieken.

Men gaat bij het beoefenen zoeken naar een manier om met een minimum aan kracht zijn partner uit evenwicht te brengen. Bij de lessen werken zowel de “gevorderden” als de “beginnelingen” met elkaar. Iedereen zoekt in samenwerking met zijn partner naar een bepaalde vorm, een bepaalde techniek. Dit gebeurt op ieders eigen niveau en tempo. Een snelle of harde uitvoering is geen garantie voor een correcte techniek.

Aikidoka

De beoefenaars van Aikido (oftewel Aikidoka ‘s) worden gekenmerkt door uiteenlopende motivaties. Er zijn er die komen voor het aspect van zelfverdediging, om zich in bepaalde situaties, op straat bijvoorbeeld, te kunnen handhaven. Als ze niet verwachten dat binnen twee weken bereikt te hebben, kunnen ze veel aan Aikido hebben. Men zal dan na verloop van tijd merken, dat de vaardigheden van Aikido zich ook uitstekend lenen in minder bedreigende of agressieve omstandigheden van het dagelijkse leven, zoals in vergaderingen en gesprekken.

Aikikai Gent Aikidoka

Anderen doen Aikido ‘gewoon om fit te blijven’. Het is daarvoor zeer functioneel, omdat zowel inspanning als ontspanning erin aan bod komen. Bovendien hoedt men zich voor het eenzijdig ontwikkelen van bepaald spiergroepen, waar sommige andere ‘sporten’ mank aan gaan. In een uitgebreide warming-up wordt, voordat de kenmerkende Aikido-technieken geoefend worden, een zeer gevarieerd programma van rekken en strekken afgewerkt.

Na verloop van tijd zal de Aikidoka ontdekken dat Aikido een positieve invloed heeft, zeker op lichamelijk als moreel vlak en mogelijk ook op spiritueel vlak. Geleidelijk aan worden beoefenaars soepeler en sterker. De ontspannen en goedmoedige sfeer die doorgaans in een Aikido-dojo heerst draagt daar zeker een belangrijk steentje aan bij.