Kijk eens om op uw levenspad en zie de kiezels die bergen leken voor u ze passeerde
Kijk eens om op uw levenspad en zie de kiezels die bergen leken voor u ze passeerde

Uke – Tori relatie

Uke (letterlijk “iemand die ontvangt” of diegene die geworpen wordt) en Tori of Nage (diegene die werpt) hebben een heel aparte band. In tegenstelling tot veel andere krijgskunsten die trainen tegen een opponent, traint de Aikidoka met een partner. In feite is elke partner de helft van een geheel en beide zijn verantwoordelijk voor de leerervaring.

In tegenstelling tot wat men denkt heeft Uke – en niet Tori – de moeilijkste rol. Uke heeft als taak om een eerlijke correcte aanval te geven waarmee Tori kan werken. Op het eerste zicht is dit makkelijk, in feite is het dat niet. Een eerlijke aanval is veel meer dan iemand zo hard mogelijk vastgrijpen of zo hard mogelijk slaan. In een eerlijke aanval is men zich bewust van de situatie van de partner.

Heel wat Aikido studenten hebben het zeer moeilijk om een juist evenwicht te vinden tussen het bieden van totale weerstand tijdens een erg sterke aanval en zomaar neervallen voor hun partner na toepassing van een erg zwakke techniek. Een nuttige tip om de juiste houding te vinden is de bedenking dat het de belangrijkste taak van Uke is om ten dienste te staan van zijn partner. Probeer het beste in je naar boven te halen. Dit wordt het best bereikt door oprechtheid en gevoeligheid: breng Tori tot de grens van zijn/haar kunnen maar zonder overdreven spanning en weerstand.